Terug naar (mijn Sri Lankaans) huis
Het is paasvakantie dus kunnen we geen stage meer doen in de school in Ja-Ella. Daarom was deze week ideaal om terug naar House of Light te gaan, mijn thuis in Sri Lanka!
Het was een heel blij weerzien met mijn broers(mali's), zussen(nangi's), mama(ammah), opa(sieja) en oma(aatschie). Zij waren niet de enigen die ik daar zag. Ook Sam, een vrijwilliger van vorig jaar en 3 vrijwilligsters van Denemarken waren daar. Zij hebben zich vooral beziggehouden met het opfleuren van het huis (zie foto's). Anne en Evelien zijn 3 dagen later dan mij aangekomen.
Ik leefde nog een week mee met de weesjongens en daar hoorde weer veel bij: volleyballen, koeien naar de wei(lege rijstvelden) brengen en terug gaan halen, turnen, golven, samen eten, over het leven praten in gebrekkig Engels, samen naar het dorp gaan voor boodschappen, cricketten, Sri Lankaans koken, douchen aan de wasbak, Boeddha -bidden, een Tsunami-alarm!!,... en Nieuwjaar vieren natuurlijk!!
Want op 12 en 13 april vierden we Sinhala en Tamil Nieuwjaar. Dit gaat gepaard met zelf gemaakt (en ook gekocht) vuurwerk, veel eten en dan vooral onsmakelijke koekjes, naar de tempel gaan in onze zondagskleding en op TV kijken naar de ‘brood en spelen' die dan gehouden worden.
De dag voor we vertrokken, liet Aruna ons een heel speciaal boompje planten dat voor altijd onze boom zal zijn. Ook de Deense meisjes plantten er één. We waren er heel fier op en we waren Aruna ook heel dankbaar voor dit mooie gebaar.
Op de laatste dag deelde ik nog het grootste deel van mijn kleren uit aan de grootste jongens. Hun ‘kiekeborst' was soms wel iets te smal maar daar trokken ze zich niets van aan en namen de kleren gretig aan.
Nog een groepsfoto, iedereen nog eens stevig vastpakken, een paar traantjes pinken en met een lege rugzak vol mooie herinneringen en nieuwe vrienden en familie de bus op. Daar was het heel stil...Anne, Evelien en Dennis vertrekken uit House of Light.
Van het ene avontuur naar het anderen. We waren nog maar net thuis van House of Light of ik maakte mijn rugzak al opnieuw om het project van Sofie en Astrid (twee medestudenten) te gaan bezoeken. Zondag avond (na een busrit van vijf uurtjes) arriveerden we in Matara, de verblijfplaats van Sofie en Astrid. Maandagochtend vertrokken we in de vroege ochtend richting Banagala. Banagala is een klein dorpje op de top van een berg waar een theeplantage ligt. Terwijl de vaders en moeders werken op de theeplantages vangen Sofie en Astrid, samen met een vaste leerkracht, de kinderen op in het schooltje. Hun taak is om lesjes te geven, spelletjes te spelen en de kinderen een zo tof en leerrijk mogelijke tijd te geven. Dit is ook de plaats waar ik 2 maanden geleden al geweest was en mee stage gelopen had.
Ik wilde nu per se terug gaan om goeiedag te zeggen en enkele cadeautjes te geven want het leven in de theeplantages is hard en er heerst veel armoede. Sofie en Astrid waren deze week druk in de weer met het opfleuren van de muren, stoeltjes en schoolbanken. Daarom namen Anne en ik de lesjes en spelletjes over. Ondanks de veel problemen die de kinderen ondervinden, zijn ze héél leergierig, enthousiast en dankbaar. De dag vloog om! 's Avonds konden we genieten van een prachtige zonsondergang in de overweldigende natuur.
De volgende dag hielpen we Sofie en Astrid met verven en schuren en vanaf 9u gaven we weer lesjes aan de kinderen. We deelden nog zeepjes, tandenborstels, tandpasta en snoepjes uit die we beneden in het dorp voor hen gekocht hadden, bedankt Sponsors! Omdat ik op deze plaats, zoals in House of Light, ook een beetje mijn hart verloren heb, deelde ik hier mijn tweede set voetbaltruitjes uit aan alle kindertjes. Ze waren er ontzettend blij mee maar vonden ze wel redelijk warm. Diezelfde avond kwamen ze al van pas want de temperatuur daalde fel door de vele regen! Dankuwel Stormvogels Haasrode!!
Er kwam veel te vlug een einde aan deze twee leuke dagen. Stage in alle vormen en kleuren zit er nu officieel op. Met pijn in het hart hebben we afscheid genomen van onze jongens in House of Light, van de kinderen in Ja-Ella en nu van de kinderen in Banagala. Aan alles komt een einde, ook aan de leuke dingen, helaas. We hebben er enorm van genoten. Nu is het tijd om afscheid te nemen van Sri Lanka zelf, de natuur, de winkeltjes, de mensen, de bussen, de zon (of regen),...
De dagen die volgenden genoten we van onze laatste dagen op het strand, eerst in Tangalle en daarna in Mirissa. Soms werden we verrast door een tropische storm en moesten we schuilen. We bezochten de haven van Tangalle en ook het bekende ‘blowhole', daar zagen we water verschillende meters in de lucht spuiten. Zondag arriveerden we terug in ons huisje en zagen we ons Evelien terug die ijverig voor school had gewerkt.
Maandag gingen we onze laatste inkopen doen: de laatste keer naar de groentemarkt, de laatste keer naar de fruitmarkt, de laatste keer naar de supermarkt, de laatste keer een juice'ke voor €0.60 bij het ‘Joes café',... In de namiddag begonnen we aan onze valies. Het was spannend, maar we denken er alles net in te krijgen. Hierna begonnen we aan de voorbereidingen van de barbecue (jawel, we durven onszelf nu en dan wel eens te verwennen). Groentjes à volonté, pastaslaatje, kipsaté's, scampi's, worstjes,...
De laatste blog komt er dus ook bijna aan, maar ik weet nog niet wanneer... misschien de laatste dag in Sri Lanka of de eerste dag terug in België...wat denken jullie?
Geniet van defoto's
ne flinke Stella staat hier op jou te wachten!
Maakt er maar 2 van ;-)
Fijn dat we je zo wat konden volgen en ons een beetje inleven in het dagelijkse doen en laten van jullie gezelschap.
Ik ben er van overtuigd dat het een sterke ervaring is die jullie een leven lang zullen meedragen.Het zal niet altijd even rooskleurig geweest zijn, maar een massa goede herinneringen en vriendschappen zullen jullie er wel aan overhouden.
Als nonkel (en leraar BUSO) ben ik wel een beetje fier dat mijne neef die uitdaging aangegaan is. Proficiat! Maar kom nu maar vlug terug naar het ondertussen weer warmere en groenere België met daglicht tot zowat 22u! Oma kijkt ook al lang uit naar je terugkomst en was zeer vereerd met je laatste telefoontje! Tot spoedig, of beter nog..tot over enkele dagen!! Paul.
Dag Dennis
Ik heb je blogs gevolgd en ik vind het fantastisch wat jullie daar allemaal beleefd hebben.
Een ervaring die jullie altijd zal bijblijven.
Geniet nog van jullie laatste dagen ginder. We zien je graag terug in Haasrode.
Een behouden terugreis en tot heel binnenkort.
Hey Dennis,
Waren daarnet op de voetbal nog over je bezig....heel fijn om te lezen wat je daar allemaal meemaakt.....en om de foto's te zien met al die lachende gezichten!
Ik wens je nog fijne laatste dagen en een hele goeie terugreis en wellicht tot één van de volgende weken!
Tanja
Bedankt Dennis om met ons uw belevenissen te delen. Vol bewondering observeer ik uw realisaties en verwezelijkingen in een voor ons nieuwe cultuur en levensstijl. Hoe jij in staat bent om met die mensen daar een innerlijk contact te leggen. En zo waar al uw kleren af te staan. Het is heel duidelijk een warme genegenheid die je er teweeg brengt. Nu kijk ik uit naar uw verhalen. Ik hoop niet te lang te moeten wachten want er staan een bende mensen te trappelen om u hier te verwelkomen. Tot ziens en lieve groetjes van tante Karin
Welkom thuis in de Sterretjeslaan. IK heb ook je laatste verhaal met belangstelling en bewondering gelezen. Je spreekt al een aardig woordje Srilakkaans.
Je hebt zoveel meegemaakt en zoveel kinderen en families blij gemaakt.
Ik ben blij je heel binnenkort terug te zien. Heb je nog wat knuffels over, want bij het afscheid daar ben je nogal royaal geweest met je knuffels.
Je hebt nu een klein stukje van onze grote en verscheiden wereld gezien, de rijkdom van een boeddhistiche leefwereld en de dapperheid van arme ouders en hun kinderen.
Je zal nog veel te vertellen hebben.
IK zie je wel eens bij mijn zus, jouw oma.
Voorspoedige terugreis en hartelijk welkom !
Bouddha en Jezus zegenen jullie !
Bedankt voor de steun doorheen deze zes maanden en bedankt voor de leuke reacties!
Tot binnenkort!
Dennis